Hoe kunnen we helpen?

Ja en nee. De ACM houdt bij een overtreding van de Mededingingswet in beginsel geen rekening met een compliance programma. De ACM geeft ook geen goedkeuring aan een compliance programma, omdat een dergelijk programma volgens de mededingingsautoriteit voor iedere onderneming weer anders is.

Het hébben van een compliance programma is voor de ACM dus geen argument. Maar als een onderneming een goed werkend compliance programma heeft, dan kán de boete lager uitvallen als gevolg van het goed werkende compliance programma. Met een goed werkend compliance programma vindt uw onderneming een overtreding misschien relatief snel. Uw onderneming is dan ook de eerste die in actie kan komen en bijvoorbeeld clementie aan kan vragen.  De boete zou vervolgens dankzij een clementieregeling een stuk lager kunnen uitvallen.

Als een overtreding van de Mededingingswet gevonden wordt dankzij een goed werkend compliance programma, dan kan dat volgens de ACM aanleiding zijn voor een boeteverlaging. Maar andersom ook. Als ACM een overtreding vindt die door het compliance programma had moeten worden opgemerkt kán er ook een boeteverhóging worden opgelegd.

Tags:
Vorige COMPLIANCE PROGRAMMA; WAT ZIJN DE ONDERDELEN?
Volgende WAT VINDT DE ACM BELANGRIJK IN EEN COMPLIANCE PROGRAMMA?
Inhoudsopgave