Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft een schikking getroffen met Deutsche Bahn, de Duitse spoorwegmaatschappij, over verboden prijsafspraken voor vrachttransport met andere luchtvaartmaatschappijen. Tot deze andere luchtvaartmaatschappijen behoort ook Air France-KLM die al eerder een schikking met Lufthansa trof. Lufthansa betaalt de Deutsche Bahn volgens het FD 50 miljoen euro. 

In 2010 beboette de Europese Commissie dertien luchtvaartmaatschappijen vanwege onderlinge prijsafspraken voor vrachtauto transport naar en binnen Europa. De Europese Commissie legde de luchtvrachtbedrijven een boete op van bijna 800 miljoen euro. Alleen Lufthansa bleef buiten schot.

Aangezien Lufthansa de Commissie destijds op het bestaan van het kartel had gewezen en informatie had verschaft, kreeg deze partij boete-immuniteit. Desondanks was Lufthansa hierdoor niet gevrijwaard voor claims van benadeelde partijen. In 2014 stapte Deutsche Bahn naar de rechter en eiste een schadevergoeding van de dertien luchtvaartmaatschappijen, inclusief Lufthansa. Door prijsafspraken over luchtvracht zou Deutsche Bahn opdrachten zijn misgelopen. De gemiste omzet vormde de basis voor de totale kartelschadeclaim van circa 1,8 miljard euro.

Bron: FD en IEX